середу, 21 лютого 2024 р.

Пам'яті Героїв майдану.

 Щороку 20 лютого наша держава вшановує подвиг Героїв Небесної Сотні. Це увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості, завдяки яким змінено хід історії нашої держави.

Майдан – це явище, яке змінило геополітику, історичний розвиток України та самосвідомість її громадян.
Життя, смерть, свобода, духовне рабство, страх та відвага – усе переплелося у вирі зимових подій 2014 року.
Майдан вибухнув багатоголоссям ідей, поглядів, цінностей, очікувань, ініціатив, емоцій, радості, болю. Став багатогранним явищем, яке важко осягнути в калейдоскопі подій, виступів, публікацій, репортажів, досліджень.
Драматичні події листопада 2013-го – лютого 2014 року є важливим поворотним моментом в історії України. Громадяни різного віку, соціального та освітнього рівня, різного етнічного походження й конфесійної належності об’єдналися для захисту своїх прав, свободи та європейського вектора розвитку проти свавілля й несправедливості.
Проте люди не вбачали у своїх діях нічого героїчного та не вважали себе героями. Справжніми героями для більшості українських громадян є ті, які полягли за свободу, гідність та становлення й розвиток громадянського суспільства в Україні.
Їх назвали Небесною Сотнею – українців, які загинули в Києві на Майдані, на вулицях Грушевського та Інститутській. Вони згинули за честь, за волю, за право бути Українцем і за свою Батьківщину. Героїчна Сотня, зробивши перший крок, журавлиним ключем полинула у вирій вічності.
18-20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській відбулося найбільш жорстоке протистояння між бійцями підрозділу «Беркут» і патріотами країни, саме тоді переважно від куль снайперів, загинула майже сотня активістів Майдану. Майдан став символом боротьби, символом утвердження прагнень народу до європейських цінностей. І в цій боротьбі за нашу свободу й оновлення країни заплачено страшну ціну: своє життя віддали найкращі. Більшість із них – молоді, сильні, ті, хто лише починав жити. Ці події не лише стали найтрагічнішими й найдраматичнішими, поворотними в житті багатьох людей, але й змінили вектор розвитку всієї країни.
Із метою вшанування пам'яті громадян, які загинули під час Революції Гідності оформлено викладку літератури "Пам'яті Героїв майдану" .Цього року ми вдесяте вшанували пам'ять загиблих Героїв Небесної Сотні - вдесяте, і в час страшної війни...
Небесну Сотню пам’ятатимуть завжди, про неї обов’язково знатимуть прийдешні покоління, бо Герої не вмирають!



Немає коментарів:

Дописати коментар